Wat doet een aankoopmakelaar?


Een aankoopmakelaar helpt bij het zoeken naar uw droomhuis. De makelaar kijkt samen met u naar uw wensen en de financiële mogelijkheden. U kunt zelf rondkijken op de website van de aankoopmakelaar, maar u kunt ook vragen aan de aankoopmakelaar welke huizen het beste bij uw wensen passen. Vervolgens zal de makelaar de verschillende mogelijkheden met u bespreken. De voordelen en nadelen per huis zullen door de aankoopmakelaar worden toegelicht.
 

Maar hoe vindt u nou een geschikte aankoopmakelaar? In deze blog leest u over hoe een woningkoper het heeft ervaren. Hij vertelt over het traject dat hij heeft doorlopen tijdens het kopen van een huis. Waaronder de kennismaking met de makelaar tot het tekenen van de akte bij de notaris.


Wel of geen aankoopmakelaar?

U kunt zelf een huis kopen, maar u kan dit ook samen met een aankoopmakelaar doen. Na wat rondvragen bij vrienden en bekenden heb ik uiteindelijk gekozen om een makelaar te zoeken. Dit komt omdat de makelaar een investering is die uiteindelijk zichzelf zal terugbetalen. De makelaar is namelijk getraind in het onderhandelen. Naast de kosten heeft de makelaar mij ook ontzorgd tijdens het gehele aankoopproces. Het is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar geeft u als koper ook meer rust tijdens het kopen van uw huis. Hiervoor moest ik natuurlijk wel een makelaar zoeken die dit daadwerkelijk waar kon maken. Een aantal kennissen in mijn omgeving hadden onlangs ook een huis gekocht. Deze hadden goede ervaringen met onder andere Hypodomus. Daarvoor nam ik een kijkje op de website van Hypodomus. Er staat veel informatie op de website zoals wie de werknemers zijn, maar ook wat ze voor u kunnen betekenen als aankoopmakelaar.


Eindelijk uw droomhuis gevonden?

Wanneer u uiteindelijk een keuze heeft gemaakt zal de aankoopmakelaar het huis en de locatie nogmaals natrekken zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
 

Wanneer het in orde blijkt te zijn, is het tijd om een openingsbod te doen. De aankoopmakelaar zal u in deze fase begeleiden. De juiste biedingsstrategie kan u namelijk uiteindelijk veel geld besparen. Door deze besparing zal de aankoopmakelaar een investering worden die uiteindelijk zichzelf zal terugbetalen.
 

Wanneer het bod geaccepteerd is zal er koopovereenkomst opgesteld worden, vaak wordt dit gedaan door de makelaar van de verkopende partij, maar uw makelaar kan dit ook voor u doen. Belangrijke zaken op de koopovereenkomst zijn: de opleverdatum, de koopsom, de ontbindende voorwaarden en de lijst met spullen die de verkoper in het huis achterlaat. Wanneer dit in orde is zullen de verkoper en u de overeenkomst moeten ondertekenen.
 

U en de verkopende partij krijgen beide een kopie van de overeenkomst, de originele overeenkomst zal naar de notaris worden gestuurd.
 

Samenwerking tussen Hypodomus en Marks Wachters

Bij de aankoop van een huis zijn er al snel veel zaken die er geregeld moeten worden. Het is dan ook fijn wanneer de makelaar en de notaris u zoveel mogelijk uit handen nemen in dat traject. Tussen Marks Wachters notarissen en Hypodomus was er vanuit mijn opzicht een goede samenwerking. In grote lijnen was er goed en snel contact tussen de twee partijen, maar ook naar mij toe. Daarnaast werd het mij als leek duidelijk en goed uitgelegd wat er precies gebeurd moest worden. Verder werden de documenten tussen beiden partijen snel aangeleverd. Wanneer er nog aanpassingen gemaakt moesten worden konden deze ook door beide partijen snel worden verwerkt. Wanneer u het afschrift ontvangt geldt de wettelijke bedenktijd van drie dagen. Wanneer u zich niet bedenkt kunt u bij de notaris terecht voor de overdracht van het huis. Dit zijn zaken die goed geregeld moeten worden vooral als u bezig bent met een grote stap in uw leven zoals het kopen van een huis. Wanneer er problemen ontstaan worden deze dan ook door de notaris en makelaar opgelost, zodat ik als klant zoveel mogelijk kan genieten van mijn nieuwe huis.


De voordelen van een makelaar

  • Is niet persoonlijk betrokken zijn bij de koop waardoor de makelaar zakelijk blijft en u als klant zo goed mogelijk kunnen begeleiden;
  • Heeft kennis en ervaring in onderhandelen;
  • Geeft u meer rust als koper tijdens het aankopen;
  • Werkt in het belang van de koper.


Gastblog door: Kevin Kuo van: Markswachtersnotarissen.nl

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden als aankoopmakelaar? Vul dan onderstaand formulier in.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring