Biedlogboek makelaars

BLOG van Hypodomus Makelaars EIndhoven 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Biedlogboek makelaars

Invoering biedlogboek

Afgesproken is dat makelaars niet alleen de verkoper, maar ook kandidaat-kopers die daar specifiek om vragen, inzicht geven in het biedingsproces door het beschikbaar stellen van een digitaal biedlogboek. Deze kan op aanvraag (individueel) beschikbaar worden gesteld aan kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht, ná het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden. Kantoorautomatiseerders hebben dit reeds in hun systemen geïmplementeerd.

Afgesproken is dat makelaars niet alleen de verkoper, maar ook kandidaat-kopers die daar specifiek om vragen inzicht geven in het biedingsproces door het beschikbaar stellen van een digitaal biedlogboek.

Hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over het biedlogboek.

Per wanneer is dit verplicht

Per 1 juli kunnen alle leden gebruik maken van het biedlogboek via Realworks en NVM Online Bieden. Ook andere kantoorautomatiseerders voeren dit in, u kunt via de gebruikelijke weg contact opnemen om te informeren naar de specifieke planning. Wij bevelen sterk aan om alvast met het biedlogboek aan de slag te gaan. Per 1 januari 2023 wordt het gebruik verplicht en heeft de consument hier recht op indien de verkoop via een bij NVM, VBO of Vastgoedpro aangesloten makelaar plaatsvindt.

Moet het biedlogboek aan iedere bieder worden verstrekt

Nee, het biedlogboek hoeft alleen te worden verstrekt aan kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht en specifiek om het biedlogboek vragen. Het biedlogboek wordt pas verstrekt ná het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden.

Op welke transacties is het biedlogboek van toepassing

Het biedlogboek is alleen van toepassing op transacties van woningen waar een consument bij betrokken is. Dus bij de transactie van een woning van de ene naar de andere consument, maar dus ook bij business en agrarisch als een woning onderdeel is van de transactie en er een consument bij betrokken is.

Moet het biedlogboek alleen bij inschrijving worden verstrekt of ook bij andere methodes

Dit is nog onderwerp van gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vooralsnog is het biedlogboek enkel verplicht bij verkoop via inschrijving.

 

Is het biedlogboek verplicht voor alle makelaars, ook bij makelaars die niet aangsloten zijn bij een branche vereniging

In eerste instantie wordt het biedlogboek alleen verplicht gesteld voor alle bij NVM, VBO en Vastgoedpro aangesloten makelaars. De brancheorganisaties lopen daarmee op verzoek van de minister vooruit op landelijke wetgeving. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het biedlogboek per wet verplichten, zodat partijen die geen gebruik maken van het biedlogboek dan niet langer een bied- of onderhandelingsproces kunnen begeleiden. 

Als NVM makelaar zien wij de komst van dit bied logboek als de zogenaamde "mosterd na de maaltijd" nu de druk van de markt af is en er vaak weer traditionele onderhandelingen plaats vinden. In onze ogen had dit logboek 2 jaar geleden werkelijk effect kunnen hebben. Nu helaas nauwelijks.

Geschreven door Hypodomus op

NEEM CONTACT MET ONS OP.

Heb je vragen of wil je informatie? Vul het contactformulier in. Wij reageren snel.