Energielabel

Hypodomus Makelaars EIndhoven blogt

Wij vertellen u alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat u verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mist u niets over de woningmarkt en bent u als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Energielabel

Bespaar ruim € 300,- wanneer je binnen nu en 10 jaar een woning wilt gaan verkopen.

Een energielabel is verplicht als je je huis gaat verkopen. Als je verkoopt zonder energielabel, dan krijg je een boete. Je bent als verkoper dus hoe dan ook verplicht om kosten te maken voor het energielabel.

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om online een energielabel aan te vragen. Per 1 januari 2021 wijzigt namelijk de bepalingsmethode voor het energielabel. Vanaf dan moet je voor een energielabel een energieadviseur inschakelen. Het verschil in kosten bedraagd circa € 300,- met hoe het nu werkt. Het oude energielabel (het zogenaamde Vereenvoudigd Energielabel of VEL) voor woningen kun je al bestellen vanaf € 1,- is geldig tot 10 jaar na datum afgifte. Dus een VEL afgegeven op 31 december 2020 is geldig tot 31 december 2030. Dit label mag dus dan ook nog op o.a. Funda worden gebruikt. P.s.: we hebben het hier dan over een definitief label, dus geen voorlopig label.

Waarom?

Zoals het energielabel nu ‘uitgerekend’ wordt, is niet erg nauwkeurig. Dat past niet bij de Europese regelgeving. Daarom moet het anders, stelde het kabinet in 2019. In het nieuwe systeem wordt preciezer gemeten. Om dat te doen, komt er iemand langs. Het is nog niet bekend hoeveel geld zulke ‘opmeters’ zullen rekenen voor hun diensten, wij verweachten dat deze kosten minimaal rond € 300,- zullen liggen.

Tot 1 januari 2021 kun je nog een aanvraag voor een energielabel starten. Let op, een aanvraag start pas als er een erkend deskundige gekozen is en de aanvraag verstuurd is. Vervolgens heb je samen met de erkend deskundige tot 1 april 2021 de tijd om de aanvraag af te ronden zodat het energielabel geregistreerd kan worden. Voor aanvragen na 1 januari dient er een deskundige langs te komen voor de opname van het nieuwe energielabel.

Kijk voor het aanvragen van een label oude stijl tot en met 31 december 2020 op de website: www.energielabelvoorwoningen.nl

 

Geschreven door Hypodomus op

mogen wij uw makelaar zijn?

Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.