Financiële risico’s niet altijd in kaart bij aankoop eerste woning

Hypodomus Makelaars EIndhoven blogt

Wij vertellen u alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat u verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mist u niets over de woningmarkt en bent u als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Financiële risico’s niet altijd in kaart bij aankoop eerste woning

De situatie voor starters op de markt voor koopwoningen in o.a. de regio Eindhoven komt regelmatig in het nieuws.

Met name in de zoektocht naar een betaalbare koopwoning in de prijscategorie tot €200.000 is het voor veel starters in Eindhoven en omgeving niet eenvoudig. Er is echter ook positief nieuws voor starters: de rentestanden blijven waarschijnlijk voorlopig laag, wat aantrekkelijk is bij de aanschaf van een eerste huis.

Door jezelf goed op de hoogte te stellen van de financiële risico’s bij de aanschaf van een eerste woning, kun je als koper van een eerste huis bovendien onverwachte kosten voorkomen. Een NVM makelaar van Hypodomus kan je hierbij helpen. Maar aan welke risico’s moet je dan denken?

Financiële risico’s en verzekeringen op een rij

Stel: je bent starter en je bent van plan om in Eindhoven je eerste huis te kopen. Hierbij denk je vaak nog niet na over arbeidsongeschiktheid of plotseling overlijden van jezelf of je eventuele partner. Je kunt je wel indenken dat er bijvoorbeeld schade aan een woning kan ontstaan door brand of lekkage. Bijna ieder risico heeft ook zijn weerslag op je financiële situatie. Veel financiële risico’s kun je afdekken met een bijpassende verzekering.

"Bij het kopen van een woning kun je denken aan de volgende verzekeringen Woonlastenverzekering – Deze verzekering keert uit bij verlies van inkomsten door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Met deze verzekering kan een deel van de maandelijkse hypotheeklast worden betaald voor een bepaalde periode. De woonlastenverzekering bevat twee soorten dekkingen, te weten: De arbeidsongeschiktheidsdekking verzekert het maandelijks benodigde bedrag voor het betalen van de hypotheek bij arbeidsongeschiktheid en een dekking bij werkloosheid kan hierbij aanvullend zijn."

Bescherm je huis

Inboedelverzekering - De inboedelwaarde in een woning is opgeteld vaak hoger dan je verwacht. Een inboedelverzekering dekt schade aan de inboedel veroorzaakt door brand, inbraak, diefstal, storm of overstroming. Met inboedel worden alle spullen in huis benoemd, die niet aan een huis vastzitten. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan kleding, meubels, etc. Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, is het wel slim om deze af te sluiten. Bij uitkering kun je na de schade vervangende spullen aanschaffen.

Opstalverzekering - Met de opstalverzekering is de woningschade verzekerd. Denk hierbij aan schade die is veroorzaakt door storm, inbraak of brand. Met opstal wordt alles bedoeld wat vastzit aan een huis: ramen, deuren, inbouwkeuken, badkamer, etc. Voorkomende schadegevallen zijn vorstschade aan waterleidingen of stormschade aan het dak. Wanneer je een hypotheek afsluit is een opstalverzekering vaak verplicht.
 
Overlijdensrisicoverzekering - Een overlijdensrisicoverzekering (ook wel ORV genoemd) keert een bepaald bedrag uit aan de nabestaanden bij overlijden van de verzekerde. Bij de hypotheekaanvraag bij een bank is een ORV vaak een verplichte verzekering, waar een makelaar je verder kan informeren. Zo heeft de bank de zekerheid dat de afgesloten hypotheek ook daadwerkelijk wordt afgelost. Goed om te beseffen: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is een overlijdensrisicoverzekering geen uitvaartverzekering.

Verschil tussen uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is dus vaak een verplichte verzekering, waardoor starters bij het wegvallen van een inkomen niet direct een groot risico lopen. Maar bij een overlijden moet daarnaast ook een uitvaart worden betaald, waar ook hoge kosten bij komen kijken. Een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering keren allebei uit bij overlijden, maar wat is precies het verschil tussen deze twee?

Een overlijdensrisicoverzekering verzekert tegen de financiële problemen die kunnen ontstaan bij nabestaanden als een van de gezinshoofden komt te overlijden. De verzekering heeft een bepaalde looptijd. Bij overlijden binnen deze looptijd wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd. De looptijd is één van de grootste verschillen met een uitvaartverzekering. Bij een uitvaartverzekering gaat deze namelijk door tot het moment van overlijden, waardoor er dus altijd een uitkering plaatsvindt. Met een uitvaartverzekering wordt namelijk bij overlijden een bedrag uitgekeerd waarmee nabestaanden de uitvaart kunnen regelen of de uitvaartdiensten worden uitgevoerd.

Overige mogelijke verzekeringen

Naast bovenstaande verzekering zijn er nog andere verzekeringen die verstandig zijn bij de aanschaf van een eerste huis, zodat je de financiële risico’s verkleint. Denk hierbij aan een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering. Bovendien is het goed om te kijken naar je bestaande verzekeringen. Het kan zijn dat al eerder afgesloten verzekeringen alleen hoeven worden aangepast, waardoor geld wordt bespaard.

Wilt u meer weten? Vul dan onderstaand formulier in.

Hypodomus helpt

Geschreven door Hypodomus op

mogen wij uw makelaar zijn?

Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.