Heeft u een prive leaseauto?

Hypodomus Makelaars EIndhoven blogt

Wij vertellen u alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat u verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mist u niets over de woningmarkt en bent u als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Heeft u een prive leaseauto?

Als je het nieuws van vandaag mag geloven moet je tegenwoordig geen auto meer kopen,

maar kun je deze beter gaan leasen. Leasen is inmiddels niet meer alleen voorbehouden aan de zakelijke markt, ook particulieren kunnen tegenwoordig een auto leasen. Dit heeft forse invloed op de maximale leencapaciteit voor een hypotheek! Ons advies: als u een huis wilt kopen, lease dan geen auto privé!

Het particulier leasen van een auto, ook wel private lease of operational lease genoemd, is enorm in opkomst. Wanneer je een auto leaset, betaal je iedere maand een vast bedrag voor het gebruik van de auto inclusief het onderhoud, de verzekering, afschrijving etc.. De kosten van benzine zijn voor rekening van de gebruiker.

Operational lease is een bijzondere vorm van huren. Je wordt geen eigenaar van de auto, maar gaat wel een maandelijkse verplichting aan. Om consumenten te beschermen tegen overkreditering worden ook private leasecontracten sinds begin dit jaar geregistreerd bij BKR. Op dit moment krijgen ze de kredietcode aflopend krediet mee (AK) met als leenbedrag, de maandtermijn maal het aantal maanden van het contract. Met andere woorden; als de leaseprijs 200 euro per maand bedraagt met een looptijd van 48 maanden (4 jaar), dan wordt een bedrag van 9.600 euro geregistreerd.

Deze BKR-registratie heeft (grote) gevolgen voor de maximale hypotheek die u dan nog kunt krijgen.

Voorbeeld

Karin de Vries heeft een bruto jaarinkomen van 35.000 euro kan bij een rente van 2,5% een hypotheek krijgen van 151.000 euro. Ze besluit een Citroen C1 te leasen (looptijd 4 jaar, 12.000 kilometers) voor 200 euro per maand. Rekening houdend met deze verplichting kan ze nog maar 100.000 euro lenen. Het leasen van de auto met een aanschafwaarde van iets meer dan 10.000 euro, heeft tot gevolg dat ze ruim 50.000 euro minder kan lenen!

Registratie bij het BKR

Met ingang van 2016 is bij BKR een nieuwe kredietcode geïntroduceerd, speciaal voor de private lease-contracten; code OA (operational lease).  De Nederlandse autoleasebedrijven hebben afgesproken dat als leningbedrag 65% van het totale leasebedrag wordt geregistreerd. In het voorbeeld van Karin zou dit uitkomen op 6.240 euro (65% van 9.600 euro). Als reden dat ‘maar’ 65% wordt geregistreerd, is dat de overige 35% wordt aangemerkt als ‘servicecomponent’ voor onderhoud en afschrijving. Zaken waarmee een autobezitter ook te maken heeft. Bij de normering van de maximale hypotheek is reeds rekening gehouden met het hebben van deze kosten.

Gevolgen voor hypotheek

Heeft deze wijziging een (positieve) gevolg voor de haalbaarheid van de hypotheek? Nee! Banken gaan in de berekening van de maximale hypotheek uit van de werkelijke maandelijkse last, met als minimum van 2% van het geregistreerde bedrag. In het voorbeeld bedroeg de maandverplichting 200 euro en dat is meer dan 2% van 6.240 (= 124,80) euro. De nieuwe wijze van registreren heeft dus geen (positief) effect! Reëler zou het zijn wanneer de banken ook uit zouden gaan van 65% van het maandbedrag. In het voorbeeld zou dit 130 euro zijn. De daling van de leencapaciteit zou in dat geval nog maar uitkomen op ‘slechts’ 33.000 euro. Nog altijd meer dan 3x de aanschafwaarde van de auto!

Ik betwijfel of ze u dit vertellen op het moment dat u besluit een auto privé te gaan leasen! Wilt u meer weten over onze werkwijze, onze mogelijkheden van hulp bij het kopen, verkopen van een woning of het organiseren van uw hypotheek? Neem contact op via onderstaand formulier.

Auto leasen

Geschreven door Hypodomus op

mogen wij uw makelaar zijn?

Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.