Hoe kies je een makelaar uit?

Hypodomus Makelaars EIndhoven blogt

Wij vertellen u alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat u verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mist u niets over de woningmarkt en bent u als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Hoe kies je een makelaar uit?

Hoe kies je een makelaar uit?

Wie een gemiddelde straat in kijkt, ziet op dit moment een steeds minder aantal te koop borden. Iedereen die zelf zo'n bord inclusief bijpassende makelaar nodig heeft, kan een rondje door de wijk lopen, de namen van de makelaars noteren en een belronde doen. Maar hoe weet je nou wie een goede of zelfs de beste makelaar is?

Makelaars kun je op verschillende manieren beoordelen. De gemakkelijkste manier is de persoonlijke manier. Het ligt voor de hand dat je de makelaar uitnodigt en kennis met hem maakt. Je kunt dan zien of de persoon jou bevalt. Echter, je kent de makelaar dan wél als persoon maar nog niet als verkoper van jouw huis.

afspraak maken hypodomus

Test je makelaar

Om te zien hoe deze makelaar, of beter gezegd het kantoor waar deze makelaar werkzaam is, de verkoop aanpakt, maak je simpelweg een afspraak voor het bezichtigen van een andere woning. De toetsingscriteria zijn vervolgens vrij logisch maar zetten we toch even voor je op een rij:

  • Is de makelaar op tijd?
  • Maakt de makelaar een ervaren indruk of krijg je de mededeling dat hij "eigenlijk niet verantwoordelijk is voor de woning" en daardoor niet zoveel weet, maar degene die dat wel is, "helaas niet kon komen"?
  • Heeft de makelaar zich goed ingelezen in de woning? Kent hij het bouwjaar? Wat weet hij van de bouwkundige staat en specifieker nog, van de fundering? Wat weet hij over de bewoners, de renovaties en de straat? Ofwel: kan hij je écht goed informeren?
  • Hoe is de makelaar als verkoper? Laat hij je volledig vrij of informeert hij naar jouw mening en / of interesse? En zegt hij bij het afscheid slechts "tot ziens" of heeft hij het over een eventuele vervolgafspraak of een moment waarop je terugkoppeling zult geven? Of slaat hij wellicht te ver door en vraagt hij of je al een bod wilt doen?
  • Wat hoor je van de makelaar ná je bezoek? Stuurt hij je netjes aanvullende informatie na de afspraak?

Conclusie van je test

Bij alles geldt simpelweg: oordeel zelf wat je het prettigst vind. Gemiddeld moet een makelaar niet te opdringerig zijn, maar tegelijkertijd assertief genoeg om een geïnteresseerde koper over een eventuele drempel te helpen. Soms zijn het maar kleine minpunten waardoor een potentiële koper afhaakt; minpunten die je als verkoper eenvoudig kunt verhelpen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een nieuwe schutting, het stucen van een wand, het verven van een kamer of het repareren van een tweetal deuren. Een goede makelaar helpt je om hierin te adviseren.

Makelaars online beoordelen?

Op de website wieisdebestemakelaar.nl kun je een beoordeling achterlaten. Hier kun je lezen hoe andere deze makelaar hebben ervaren. Een commissie van toezicht controleert op de objectiviteit en onafhankelijkheid van deze beoordelingsite. Brancheverenigingen of franchiseorganisaties in de makelaardij hebben geen invloed op de boordelingen op WIDBM.

Vraag rond

Naast het zelf testen, is de beste methode nog steeds: vraag om je heen. Zie je een 'te koop'-bord met een 'verkocht'-sticker eroverheen, bel dan gewoon eens aan bij de eigenaren van de woning en vraag hun om de mening van de makelaar. Aangezien het huis verkocht is, zullen ze op een bepaalde manier tevreden moeten zijn over het resultaat. Maar de gemiddelde Nederlander is kritisch genoeg om ook de minpunten aan te geven.

Hak je uiteindelijk een knoop door maar valt de prestatie van de makelaar je toch tegen, neem dan de paar honderd euro die je dit kost voor lief en vertrek naar een andere makelaar. De ergernis of het resultaat van het blijven bij je huidige makelaar kan je namelijk veel meer kosten. Spreek vooraf samen een bedrag af waartegen je mag vertrekken, indien nodig. Helemaal gratis zal niet altijd lukken, want de makelaar moet zelf altijd kosten maken voor jou. Maar het vooraf bespreken hiervan kan je uiteindelijk flink wat geld besparen. 

Hypodomus Team

Wil je kennis maken met ons team? Bel dan even naar 040-8200020 of vul het onderstaand formulier in.

Geschreven door Hypodomus op

mogen wij uw makelaar zijn?

Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.