Nationale Hypotheek Garantie

BLOG van Hypodomus Makelaars EIndhoven 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Nationale Hypotheek Garantie

Veel mensen die een woning kopen tot € 355.000 sluiten een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie. Een NHG beperkt de financiële risico’s van een eigen koopwoning zowel voor de koper als voor de hypotheekbank.

Omdat de hypotheekbank door een NHG minder risico loopt, is de aangeboden hypotheekrente vaak ook iets lager dan bij een lening zonder NHG. Ook voor verbetering en onderhoud van de nieuwe woning kan een lening met hypotheekgarantie worden verstrekt. De koopprijs van de woning moet dan wel onder de NHG-grens liggen.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verleend door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

2022

Momenteel is de maximale koopsom van een woning die met NHG kan worden gefinancierd € 355.000.

De bijkomende kosten worden bepaald aan de hand van de gemiddelde koopsom (€ 355.000) vermeerderd met de wettelijk toegestane Lone to value (LTV): 100% zonder energiebesparende voorzieningen (EBV) en 106% mét EBV. Dit betekent dat er twee kostengrenzen van toepassing zijn: 

  • Voor leningen zonder EBV is de NHG-kostengrens € 355.000
  • Voor leningen met EBV is de NHG-kostengrens € 376.300

In 2022 mag je dus maximaal € 21.300 aan energiebesparende maatregelen meefinancieren met NHG. Onder energiebesparende voorzieningen wordt verstaan: een HR ketel, spouwmuur-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een combinatie hiervan.

2023

In 2023 wordt de maximale koopsom van een woning die met NHG kan worden gefinancierd verhoogd naar € 405.000 euro.

De bijkomende kosten worden bepaald aan de hand van de gemiddelde koopsom (€ 405.000) vermeerderd met de wettelijk toegestane LTV: 100% zonder energiebesparende voorzieningen (EBV) en 106% mét EBV. Dit betekent dat er twee kostengrenzen van toepassing zijn: 

  • Voor leningen zonder EBV is de NHG-kostengrens € 405.000
  • Voor leningen met EBV is de NHG-kostengrens € 429.300
     

In 2023 mag je dus maximaal € 24.300 aan energiebesparende maatregelen meefinancieren met NHG. Onder energiebesparende voorzieningen wordt verstaan: een HR ketel, spouwmuur-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor de koop, verkoop of financiering van een woning?

Wij maken uiteraard graag een vrijblijvende afspraak!

Geschreven door Hypodomus op

NEEM CONTACT MET ONS OP.

Heb je vragen of wil je informatie? Vul het contactformulier in. Wij reageren snel.