opkoopbescherming

BLOG van Hypodomus Makelaars EIndhoven 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

opkoopbescherming

De termen opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht hebben de afgelopen maanden regelmatig de nieuwskoppen gehaald. Maar wat betekent dit nou precies voor jou als woningzoeker? In dit blog leggen wij het je uit!

De opkoopbescherming is landelijk gezien in werking getreden op 1 januari 2022. Deze regelgeving geeft de lokale gemeenten de mogelijkheid om in bepaalde wijken/gebieden een zelfbewoningsplicht in te voeren. Het doel van deze nieuwe regelgeving is het beschikbaar houden van betaalbare woningen voor de starters en middeninkomens. De druk op de woningmarkt is al jaren enorm hoog en het aanbod betaalbare koopwoningen is, in verhouding met de vraag, te klein. Een deel van deze woningen worden gekocht door beleggers om te verhuren. Daar willen de overheid, en de lokale gemeenten, verandering in brengen door deze opkoopbescherming.

Concreet betekent deze opkoopbescherming dat woningen in bepaalde, vooraf door de gemeente aan te wijzen, gebieden/wijken alleen nog gekocht mogen worden om er zelf te blijven wonen. In sommige uitzonderingsgevallen moet de gemeente alsnog een verhuurvergunning verlenen. Dat gaat dan om woningen die:

  • aan familie worden verhuurd;
  • onderdeel zijn van een winkel-, kantoor- of bedrijfspand;
  • tijdelijk worden verhuurd (indien de eigenaar er minimaal 1 jaar zelf heeft gewoond).

Deze landelijke opkoopbescherming geldt in eerste instantie voor de komende vijf jaar, daarna zal een evaluatie plaatsvinden en wordt er gekeken of deze maatregel nog noodzakelijk en relevant is.

Genoeg over de landelijke regels, wat betekent dit nou voor jou als je een huis wil kopen in de gemeente Eindhoven?

De gemeente Eindhoven heeft de opkoopbescherming ingesteld per 1 maart 2022. Vanaf dat moment is het niet meer toegestaan om een aangekochte woning te verhuren, dit mag dan alleen nog met een vergunning. De opkoopbescherming geldt niet voor alle woningen in de gemeente maar alleen voor woningen met een WOZ-waarde tot € 350.000,- (zowel bestaande bouw als nieuwbouw). Woningen met een hogere WOZ-waarde mogen zonder vergunning verhuurd worden.

Meest voorkomende uitzonderingen

De datum 1 maart 2022 is hierin zeer belangrijk. Bij overdrachten vanaf die datum geldt dus altijd de opkoopbescherming voor woningen met een WOZ-waarde tot € 350.000,-. Er is echter nog één uitzondering hierop; koopovereenkomsten die gesloten zijn vóór 1 maart 2022 en die overgedragen worden ná 1 april 2022 zijn uitgesloten van deze opkoopbescherming.

Een andere uitzondering op de opkoopbescherming is de aankoop van een woning in verhuurde staat. Indien deze woning op het moment van inschrijving van de nieuwe eigendom, dus het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris, minimaal 6 maanden is verhuurd (niet op basis van een vergunning voor verhuur onder de opkoopbescherming), dan geldt dat de nieuwe eigenaar deze woning in de toekomst mag blijven verhuren zonder vergunning. Ook indien de huur wordt opgezegd mag er, zonder vergunning, een nieuwe huurovereenkomst worden afgesloten. Dit geldt ook voor kamerverhuur.

Zoals dat vaak gaat met nieuwe regelgeving zijn er altijd persoonlijke situaties met mogelijke uitzonderingsgevallen. Daarom heeft de gemeente Eindhoven op haar website een handige checklist geplaatst waarin duidelijk af te lezen is welke regels gelden voor welke situatie.

Conclusie

De opkoopbescherming weert beleggers op de koopmarkt van betaalbare woningen. Als belegger betekent dit dat je alleen nog kan investeren in een reeds verhuurde woning of een vergunning aan zult moeten vragen. Dit laatste zal echter, volgens berichtgeven van de gemeente Eindhoven, een lastige opgave worden. Als woningzoeker in de meeste gewilde prijsklasse betekent dit juist dat de concurrentie voortaan nog vooral, zo niet helemaal, zal bestaan uit particulieren voor eigen bewoning en niet meer uit beleggers.

Mocht dit bericht je als woningzoeker weer nieuwe energie geven en wil je dit jaar echt slagen in het kopen van die droomwoning, ga er dan voor! Wij als Hypodomus Makelaars staan je graag bij in deze zoektocht, zowel met de verkoop van je eigen woning als de aankoop van een nieuwe woning. Ook voor vragen over deze opkoopbescherming staan wij je graag te woord.

Geschreven door Hypodomus op

NEEM CONTACT MET ONS OP.

Heb je vragen of wil je informatie? Vul het contactformulier in. Wij reageren snel.