Stappenplan huis kopen: hoe werkt het?

Hypodomus Makelaars EIndhoven blogt

Wij vertellen u alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat u verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mist u niets over de woningmarkt en bent u als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Stappenplan huis kopen: hoe werkt het?

Het kopen van een huis is een grote stap.

Er komen veel belangrijke zaken bij kijken waar u vooraf vaak geen weet van heeft. Hoe vindt u eigenlijk een geschikte woning en wanneer moet een financiering bijvoorbeeld geregeld zijn? Met onderstaand stappenplan weet u precies wat u te wachten staat bij het kopen van een bestaand huis.

Stap 1 – woonwensen bepalen

Denk goed na over hoe uw toekomstige woning eruit moet zien. Waar wilt u graag wonen, hoe groot moet de woning en de ruimte eromheen zijn, hoeveel slaapkamers heeft u nodig, welke voorzieningen moeten in de buurt zijn? Wanneer u inzicht heeft in uw woonwensen kunt u veel gerichter op zoek naar een droomhuis. Tip: bedenk van tevoren ook goed of u bereid bent zelf veel te klussen of dat het huis al in perfecte staat moet zijn. Zo komt u later niet voor onverwachtse verrassingen te staan.

Stap 2 – inzicht in budget

Naast het bepalen van de woonwensen is het van belang inzicht te hebben in uw budget. Kunt u eigenlijk wel een huis kopen? En in welke prijsklasse moet u dan op zoek gaan? Met een passend hypotheekadvies weet u precies wat uw situatie is.

Stap 3 – woning zoeken

De volgende stap is het vinden van een geschikte woning! U kunt ervoor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een huis, maar ook kunt u een aankoopmakelaar in de arm nemen. Een aankoopmakelaar helpt in de zoektocht naar een droomhuis en onderhandelt tijdens de aankoop. Daarnaast staat een aankoopmakelaar gedurende het aankoopproces voor u klaar.

Stap 4 – bezichtiging

Is uw oog gevallen op een woning? Dan is de tijd aangebroken om het huis te gaan bezichtigen. Bekijk goed alle ruimtes van het huis, maak foto’s en notities. Tip: neem een aankoopmakelaar of vriend met bouwtechnische kennis mee tijdens de bezichtiging. U krijgt zo een goed beeld van de waarde en staat van de woning en de juridische aspecten, zoals een bestemmingsplan.

Stap 5 – bieden en onderhandelen

Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan is de volgende stap het uitbrengen van een bod. Indien u een aankoopmakelaar in de arm heeft genomen, gaat hij aan de slag met de onderhandelingen. Gedurende dit proces zal hij u uiteraard op de hoogte houden. Zonder aankoopmakelaar dient u dit proces zelf te regelen.

Stap 6 – voorlopig koopcontract tekenen

Wanneer het bod geaccepteerd is, komt het koopcontract aan bod. Na het tekenen van het koopcontract heeft u altijd drie dagen bedenktijd. U kunt dan zonder opgaaf van reden afzien van de koop. Belangrijk is om in een voorlopig koopcontract altijd ontbindende voorwaarden op te nemen, zoals onder voorbehoud van financiering, bouwkundige keuring of NHG-financiering. Mochten er zaken niet lukken, kunt u nog onder de koop uit. Een aankoopmakelaar adviseert u hier uitgebreid over.

Stap 7 – hypotheek regelen

Het koopcontract tekenen is achter de rug. Nu u de koopprijs weet, is het tijd om de hypotheek te regelen. Een hypotheekadviseur gaat op zoek naar een passende hypotheek. Hij bekijkt uw situatie en vergelijkt diverse aanbieders. Vervolgens vraagt de hypotheekadviseur een offerte aan. Hij ontvangt alle benodigde documenten en beoordeelt de aanvraag. Voor u is het nu even afwachten. Let op: vergeet niet voor de eigendomsoverdracht uw woonverzekeringen goed te regelen.

Stap 8 – notaris

Indien de hypotheekverstrekker de aanvraag heeft geaccepteerd, stuurt hij alle stukken door naar de notaris. U tekent bij de notaris vervolgens de eigendomsoverdracht en u passeert de hypotheekakte. En dan is het zover. U mag zichzelf trotse eigenaar noemen!

Stap 9 – klussen, inrichten en genieten

De laatste stap: klussen en het huis precies zo inrichten als u voor ogen heeft. Daarna is de tijd van genieten dan toch echt aangebroken!

Meer informatie over het kopen van een huis

Wilt u graag een woning kopen? Bekijk de mogelijkheden met een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur. We helpen u graag bij het vinden van uw droomwoning.

9 tips om een huis te kopen

In 9 stappen naar uw droomhuis

Geschreven door Hypodomus op

mogen wij uw makelaar zijn?

Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.