Update energielabel

BLOG van Hypodomus Makelaars EIndhoven 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Update energielabel

Huiseigenaren die hun woning verkopen, zijn verplicht om een geldig energielabel te tonen. Een energielabel geeft met klassen (van A++++ tot G) aan of een woning zuinig of onzuinig is. Bij het te koop aanbieden van een huis is een definitief energielabel vanaf deze week verplicht. Zonder geldig label, loop je het risico een forse boete te krijgen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De boete is zo hoog, omdat de prijs van een energielabel dit jaar enorm gestegen is.

Voor natuurlijke personen geldt een maximale geldboete van € 435,– en voor rechtspersonen € 870,–. Dit is op 28 oktober jl. gepubliceerd in een Beleidsregel van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De boete geldt per verkochte of opgeleverde woning zonder geldig energielabel.

De vorige boetebedragen waren een stuk lager, € 170,– voor een natuurlijk persoon en € 340,– voor een rechtspersoon. Doordat per 1 januari 2021 het vaststellen van het energielabel op afstand niet meer mogelijk is, zijn de kosten van het energielabel flink gestegen. Een boete incasseren was daarmee voordeliger dan het laten opstellen van een energielabel. Gelet op deze gestegen kosten en het feit dat een bestuurlijke boete een afschrikwekkende werking dient te hebben, is gekozen voor een hogere boete.

Advertentieplicht energielabel voor al het vastgoed herleeft per 1 januari 2022

Eveneens is het verplicht om een geldig energielabel te vermelden in de advertentie waarin een woning (of ander vastgoed) te koop of te huur wordt aangeboden.

Tot 1 januari 2022 handhaaft de ILT niet op de advertentieverplichting als er nog geen geldig energielabel is afgegeven voor een woning. Advertenties voor gebouwen waar al een geldig energielabel voor is afgegeven, moeten het energielabel wel vermelden. In deze advertentie moet dan de energieprestatie-indicator (de energielabelklasse) staan.

Wij willen je er op wijzen dat per 1 januari 2022 de tijdelijke opgeschorte handhaving van de 'advertentieverplichting' weer van kracht wordt. Dat betekent dat in een advertentie waarin een woning (of ander vastgoedobject) te koop of te huur wordt aangeboden tevens moet worden gemeld wat het energielabel van het object is.

Oftewel, als een woning te koop wordt aangeboden op Facebook, Instagram of funda dan zal het label erbij vermeld moeten worden. Het label zal dus veel eerder, voorafgaand aan of aan het begin van het verkoopproces, aangevraagd moeten worden.

Ga je jouw huis verkopen via Hypodomus? Dan regelen wij je niuewe energielabel indien gewenst. Bel voor een vrijblijvende afspraak met 040-8200000

Geschreven door Hypodomus op

NEEM CONTACT MET ONS OP.

Heb je vragen of wil je informatie? Vul het contactformulier in. Wij reageren snel.