Verborgen gebrek? Wat nu?

Hypodomus Makelaars EIndhoven blogt

Wij vertellen u alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat u verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mist u niets over de woningmarkt en bent u als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Verborgen gebrek? Wat nu?

Ben je wanhopig op zoek? Misschien wil je je dan ook wel verdiepen in verborgen gebreken. 

Dit is waar je op moet letten.Verborgen gebreken kunnen bij elke koop opspelen – ook bij het aanschaffen van een nieuwe woning liggen verscholen mankementen en ander euvel op de loer. Bij ontdekking is dan de vraag: heeft de verkoper zijn mededelingsplicht geschonden of heeft de koper zijn onderzoeksplicht verzaakt? Om dat laatste te voorkomen vind je hieronder de zaken die je moet langslopen om zo goed mogelijk te voldoen aan je onderzoeksplicht:

Staat van de woning

Controleer op kieren, loslatende plinten, lekkende kozijnen of andere sporen van lekkage. Indien nodig kun je een (bouw)deskundige inschakelen voor een bouwtechnische keuring.

Kwalitatieve verplichtingen

Een juridische term die in dure woorden het volgende betekent: een clausule in een overeenkomst met betrekking tot een registergoed, waarin wordt bedongen dat de verplichting om iets te dulden of niet te doen ten aanzien van het betreffende registergoed, zal overgaan op volgende eigenaren van dat registergoed. Waar het op neerkomt is dat je als eigenaar soms iets moet tolereren, zoals een wandelpad dat over je perceel loopt. Het gedogen van dit soort zaken wordt van eigenaar op eigenaar doorgegeven. De verplichtingen zijn te vinden in het Kadaster.

Onderzoeksplicht

Erfdienstbaarheden

Een erfdienstbaarheid is het recht om gebruik te maken van een stuk grond, ook al is diegene niet de eigenaar van de grond. Zo kan het zijn dat de buurman gebruik maakt van jouw oprit, maar ook het recht op uitzicht en recht van goot zijn voorbeelden van erfdienstbaarheid. Benieuwd of er aan jouw toekomstige woning zulks rechten zijn verbonden? Ook dit keer biedt het Kadaster uitkomst. 

Kettingbeding

Met een kettingbeding worden bepaalde verplichtingen of overeenkomsten bedoeld. Zo kun je als huiseigenaar verplicht zijn je voortuin te onderhouden. Deze afspraken gaan niet automatisch van eigenaar op eigenaar over. Het kettingbeding moet contractueel vermeld worden, dus daar moet je als koper op letten.

Bestemmingsplan

Wat is je toekomstige gemeente van plan met de wijk waarin je straks misschien gaat wonen? Bestemmingsplannen zijn op te vragen via de website Ruimtelijke plannen. Op deze manier ben je op de hoogte van wat de toekomst eventueel voor jou in petto heeft.

Bodemverontreiniging 

Voordat je heel ambitieus een moestuin aanlegt is het wel zo fijn om te weten of het met de bodem van de tuin wel goed zit. Bij de milieudienst van de desbetreffende gemeente kun je informatie opvragen.

Erfpacht

Staat het huis op eigen grond of erfpachtgrond? In het laatste geval word je bij aankoop geen eigenaar van de grond en ben je verplicht jaarlijks canon (huur) te betalen.

Verkoopregulerende bepalingen

Er kunnen afspraken worden opgenomen in de koopovereenkomst, deze worden verkoopregulerende bepalingen genoemd. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld een antispeculatie beding (een korting op de koop, waar bij een eventuele verkoop een deel van de winst terugvloeit naar de oorspronkelijke verkoper), plicht tot zelfbewoning (de afspraak dat je zelf gaat wonen in het huis wat je koopt) of het voorkeursrecht van de gemeente (in dit geval ben je bij verkoop verplicht het huis eerst aan de gemeente aan te bieden).

(Gastblog door Bien Borren van Funda)

Geschreven door Hypodomus op

mogen wij uw makelaar zijn?

Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.