Wat is ons huis waard?

Hypodomus Makelaars EIndhoven blogt

Wij vertellen u alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat u verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mist u niets over de woningmarkt en bent u als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

Wat is ons huis waard?

Er bestaan ruwweg drie verschillende methodes om de waarde van een woning te bepalen: een vergelijkende waardering, een trend waardering en een analytische waardering.

Hoewel de drie methodes niet dezelfde nauwkeurigheid kunnen leveren is het aangewezen om de methodes te combineren om zo de nauwkeurigheid van de uiteindelijke waarde te verhogen.
Hieronder vind je een korte beschrijven voor elk van de methodes waarbij de vergelijkende schatting het meest nauwkeurig is en de analytische schatting het minst nauwkeurig.

Methode 1: Vergelijkende waardering

De waarde van een woning wordt geschat door recente vastgoedtransacties in de omgeving van de woning te analyseren. Als eerste stap wordt een lange lijst van recente vastgoedtransacties in de omgeving van de woning opgemaakt.
Als tweede stap worden er dan verbanden gezocht tussen langs de ene kant de verkoopprijs van de woningen en langs de andere kant de kenmerken van de woningen (oppervlakte, afwerking, leeftijd, ligging, grootte van het perceel, enz). Op basis van deze verbanden wordt de waarde van de woning berekend.
De meest eenvoudige berekeningswijze gaat er van uit dat het verband tussen de waarde van een woning en zijn parameters “lineair” is. Deze aanname betekent dat als de oppervlakte van een woning verdubbelt ook zijn waarde verdubbeld. Onze data toont aan dat dit echter nooit het geval is. Daarom gebruikt Hypodomus een complexere manier om deze verbanden te vinden. Dit is onze “geheime saus”……

Methode 2: Trend waardering

Indien u een woning wilt verkopen die u zelf in het verleden heeft aangekocht kan u de huidige verkoopwaarde bepalen op basis van de historische aankoopprijs. De NVM publiceert op regelmatige basis de evolutie van de gemiddelde verkoopprijzen voor elke gemeente in Nederland. Op basis van deze data kan u bepalen hoeveel de vastgoedprijzen zijn gestegen sinds de aankoop van uw woning. Als u deze prijsstijging toepast op de historische aankoopprijs verkrijgt u een schatting van de huidige waarde. (exclusief eventuele aanpassingen)

Methode 3: Analytische waardering

Bij een analytische bepaling wordt de waarde van een woning berekend aan de hand van een formule. Deze formule kent een vaste waarde toe per vierkante meter bouwgrond, per vierkante meter leefruimte, per vierkante meter zolder, enz. Daarna wordt de totale waarde verminderd door sleet en de ouderdom van de woning in rekening te brengen. Op het eerste zicht lijkt deze schatting waardevol te zijn aangezien de schatter een uitgebreide berekening kan tonen waarin een lange lijst van parameters wordt gebruikt. In praktijk is dit type van schatting volgens ons echter waardeloos en hechten wij dan ook weinig belang aan deze methode.
Ten eerste is deze schatting zeer arbitrair: de waardes per vierkante meter en andere aannames zijn gebaseerd op de “ervaring”. Bovendien blijkt uit onze analyses dat niet elke vierkante meter gelijk is: wanneer de oppervlakte van een woning verdubbeld zal de waarde van de woning in de meeste gevallen niet verdubbelen.

De aankoop van een nieuwe woning is één van de belangrijkste aankopen die een gezin maakt. Omdat er zo’n grote bedragen bij betrokken zijn is het belangrijk dat je zo weloverwogen mogelijk deze beslissing neemt.

Er zijn verschillende studies uitgevoerd door psychologen die zich bezighouden met de vraag hoe we zo gelukkig mogelijk kunnen worden. Deze studies dragen handige tips aan om ons te helpen bij de zoektocht naar de beste woning. Locatie, locatie en nog eens locatie!
We onderschatten steeds hoe vervelend pendelen is wanneer we onze woonplaats kiezen. Er is hier zelfs een naam voor: Het Pendel Paradox. Je zou verwachten dat mensen een rationele afweging maken tussen het leed dat pendelen veroorzaakt aan de ene kant en de hogere woningprijs of de kleinere woning die je moet accepteren wanneer je dichter bij het werk wilt wonen aan de andere kant. Indien deze afweging rationeel gebeurt zal het pendelleed perfect gecompenseerd worden door het grotere geluk dat je verkrijgt door in een betere (of goedkopere) woning te wonen. Dit is echter niet het geval: mensen die er langer over doen om naar hun werk te pendelen zijn veel ongelukkiger ondanks hun betere woning. Wanneer we deze afweging maken onderschatten we duidelijk het pendelleed.

banner voor afspraak

Geschreven door Hypodomus op

mogen wij uw makelaar zijn?

Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.