De veranderende woningmarkt van Eindhoven – Hypodomus

BLOG van Hypodomus Makelaars EIndhoven 

Wij vertellen je alles over de snel ontwikkelende huizenmarkt. Bekijk ons overzicht en laat je verrassen door onze informatieve blogberichten. Hierdoor mis je niets over de woningmarkt en ben je als eerste op de hoogte van relevant nieuws. Hieronder lees je ons blog.


 

 

De veranderende woningmarkt van Eindhoven

De veranderende woningmarkt van Eindhoven

Ondanks de aanhoudende krapte op de woningmarkt in Eindhoven zijn er diverse ontwikkelingen gaande die van belang zijn voor woningzoekenden. Hypodomus houdt de Eindhovense woningmarkt nauwlettend in de gaten. Als makelaar merken we bijvoorbeeld verschillende veranderingen als het gaat om biedingen en bezichtigingen. Wat voor gevolgen dit heeft voor woningzoekenden, lees je in dit blog.

Is het einde van de woningprijsstijgingen in zicht?

In maart dit jaar was de prijsstijging van bestaande koopwoningen ten opzichte van een jaar geleden kleiner dan een maand eerder. We spreken nog steeds over een stijging van 19,5 procent vergeleken met maart 2021. Het einde van de hoge woningprijzen lijkt voorlopig dan ook nog niet in zicht.

Minder transacties van bestaande koopwoningen

Sinds het dieptepunt van de woningprijzen in 2013 is er een stijgende trend zichtbaar, zelfs zodanig dat de huizenprijzen nu meer dan 93 procent hoger zijn ten opzichte van dat jaar. Dit is ook terug te zien in het aantal woningtransacties. Hier zien we het eerste kwartaal van 2022 een duidelijke daling van ruim 34 procent vergeleken met 2021.

Wat merken makelaars van deze veranderingen?

Als Eindhovense makelaar zien we een stabilisatie en een lichte terugloop in het aantal bezichtigingen en biedingen. Hoewel de krapte op de Eindhovense woningmarkt af lijkt te nemen, is deze echter nog steeds enorm en worden woningen momenteel nog altijd vrijwel altijd ver boven de vraagprijs verkocht. Uiteraard verschilt dit wel op basis van de locatie en de staat van bestaande koopwoningen. Zo zal een woning die net gerenoveerd is beter en sneller verkopen dan een huis dat volledig verbouwd moet worden. Dit geldt echter in de meeste gevallen, ongeacht de veranderende krapte op de woningmarkt in Eindhoven.

Minder investeringen in opknapwoningen

In Eindhoven zien we dat beleggers gestopt zijn met investeren in zogenoemde opknappers. Woningen die verbouwd moeten worden werden vaak door investeerders gekocht, aangepakt en opnieuw verkocht. Door het stijgen van de bouwkosten blijft dit soort woningen nu langer te koop staan. Dit heeft op zijn beurt invloed op het aantal beschikbare huurwoningen en de huurprijzen.

Invloed van de gestegen hypotheekrente

Naast de stijgende bouwkosten is de hogere hypotheekrente een belangrijke factor. We zien dat kopers die 3 maanden geleden een gesprek hebben gehad met hun hypotheekadviseur nu door de gestegen rente tussen de 10.000 tot 20.000 euro minder kunnen lenen. Als makelaar in Eindhoven merken we dat deze kopers vaker de koop moeten annuleren. Daardoor komt het vaker voor dat een woning opnieuw beschikbaar wordt gesteld nadat hij eerder als verkocht onder voorbehoud was gemeld. 

En wat betekent dit voor jou?

Belangrijk voor woningzoekenden in Eindhoven is een goede voorbereiding. Ons advies is: maak een afspraak met je hypotheekadviseur voor een update van de mogelijkheden alvorens je nu een bod doet. Er zijn ook kansen. Deze veranderingen op de woningmarkt in Eindhoven zijn positief voor kopers die nu hun slag willen slaan. Met minder concurrentie is de kans dat je daadwerkelijk een woning in Eindhoven kunt aanschaffen aanzienlijk groter geworden.

Geschreven door Hypodomus op

NEEM CONTACT MET ONS OP.

Heb je vragen of wil je informatie? Vul het contactformulier in. Wij reageren snel.