Hypotheek en studieschuld: wat is er mogelijk?

Je studentenleven is achter de rug en je bent van start gegaan op de arbeidsmarkt. Het begint steeds meer te kriebelen om een eigen huis te kopen, maar je hebt nog wel die vervelende studieschuld. En nu? Alle verhalen in de media geven je weinig hoop, maar niet getreurd. Een hypotheek met studieschuld afsluiten is zeker mogelijk!
 

Wat is de invloed van mijn studieschuld op een hypotheek?

Wanneer je een studieschuld bij DUO hebt, betekent dit niet dat je een hypotheek direct op je buik kunt schrijven. Wel weegt de studieschuld mee in de berekening van een maximale hypotheek. Hoe hoger de schuld, hoe meer invloed dit heeft op de hypotheek. De hypotheekverstrekker gaat uit van het startbedrag van de studie, oftewel de oorspronkelijke schuld. Waarom? De bank kijkt naar je maandlasten om vervolgens te bepalen wat je kunt betalen aan hypotheeklasten. Iedere maand betaal je immers een bedrag om je studieschuld af te lossen. Naast het startbedrag wordt er ook gekeken in welk leenstelsel je valt.
 

Oud leenstelsel – voor 1 september 2015 gestart met studeren

De bank berekent met een last van 0,75% het startbedrag van de schuld. Wat betekent dit precies? Stel, je hebt een studieschuld van € 15.000. Je betaalt hiervoor € 112,50 per maand terug aan DUO (€ 112,50 = 0,75% van € 15.000). Bij een inkomen van € 33.000 en een studieschuld van € 15.000 kun je een hypotheek krijgen van € 154.330. Zonder studieschuld bedraagt dit € 181.254.
 

Nieuw leenstelsel – na 1 september 2015 gestart met studeren

In het nieuwe leenstel rekent de bank milder, namelijk met een last van 0,45%. Met een studieschuld van € 15.000 betaal je maandelijks € 67,50 (0,45% van € 15.000) aan DUO. Wanneer je zonder studieschuld € 700,- per maand kunt betalen aan je hypotheek is dit met een studieschuld € 632,50. Dit is dus ook van invloed op het maximale hypotheekbedrag.
 

Studieschuld eerst volledig terugbetalen

De rente die je betaalt over je studieschuld is laag. Jezelf trakteren op bijvoorbeeld een nieuwe auto of mooie kleding is dan ook verleidelijker dan aflossen. Toch kan het zeker helpen wanneer je eerst je studieschuld volledig aflost voordat je een hypotheek afsluit. Hypotheekverstrekkers kijken altijd naar het startbedrag. Door die auto en mooie kleding even op een verlanglijstje te zetten en het laatste bedrag van je schuld af te lossen, speel je meer hypotheek vrij!
 

Ik kan mijn studieschuld toch gewoon verzwijgen?

Dat klopt. Een studieschuld wordt niet BKR-geregistreerd. Banken kunnen zo niet nagaan of er een studieschuld is en hoe hoog deze is. We raden het alleen zeker niet aan om een studieschuld te verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek. Mocht later toch uitkomen dat je een studieschuld hebt, dan vervalt het recht op Nationale Hypotheek Garantie. Daarnaast loop je het risico dat je jezelf hoge kosten op de hals haalt die je realistisch gezien niet kunt betalen. En van elke maand ieder dubbeltje omdraaien wordt niemand blij.
 

Nationale Hypotheek Garantie

 

De Nationale Hypotheek Garantie biedt garantie aan de bank dat je hypotheeklasten betaald worden, dus ook als jij zelf niet meer kunt opdraaien voor deze kosten. Om in aanmerking te komen voor de NHG moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet hoger zijn dan de gemiddelde koopsom in Nederland (€ 290.000). Een hypotheekadviseur kan je alles vertellen over de voorwaarden.
 

Benieuwd welk bedrag je kunt lenen met een studieschuld?

Je bent nu op de hoogte van wat de invloed is van een studieschuld op een hypotheek. Maar wat betekent dit nu precies in jouw situatie? Neem contact op met een van de adviseurs van Hypodomus Eindhoven. We helpen graag!

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring