Internetmakelaars

Internetmakelaars zijn goedkoop, maar leveren ook veel minder op.

De keuze van makelaar komt terug in verkoopprijs en je uiteindelijke winst of verlies

 

Uw keuze voor een makelaar kan vaak doorsijpelen naar de verkoopprijs van de woning. De prijs kan soms zelfs wel 10% verschillen, afhankelijk van de makelaar die de woning verkoopt.

Dit blijkt uit de analyse van makelaarvergelijker datHuis.nl waarbij internetmakelaars en full service makelaars met elkaar werden vergeleken. Hiervoor werden transacties van ruim 375 woningen onder de loep genomen. De huizen werden verdeeld in clusters waarbinnen transacties van huis werden vergeleken die op hetzelfde moment in de verkoop op Funda werden gezet, met dezelfde vraagprijs en die binnen een bepaald postcodegebied vielen.

 

Een hogere prijs

Het verschil van de uiteindelijke verkoopprijs tussen de best verkopende internetmakelaar en de best verkopende full service makelaar is gemiddeld 10%. Daarvan hangt 5% af van de kwaliteit van de makelaar. De andere 5% wordt bepaald door de ervaring van de makelaar binnen een bepaalde buurt of prijsklasse. “Bij 2/3 van de clusters verkochten full service makelaars woningen voor een veel hogere prijs”, zegt Joel Konijn, een van de oprichters van DatHuis.nl. In die gevallen scheelt de keuze tussen een internet- en full service makelaar gemiddeld €18.395,00.
 

Volgens de heer Konijn is het voor een makelaar lucratiever om een huis sneller en goedkoper te verkopen, dan trager en duurder. “De makelaar ontvangt namelijk slechts een klein deel van de hogere verkoopprijs. In deze tijd lijkt het aantrekkelijk om een huis binnen een aantal dagen te verkopen, maar dat levert niet de maximale koopsom op.”

 

Langer in de verkoop

Uit de analyse komt naar voren dat full service makelaars huizen gemiddeld 28% langer in de verkoop houden dan internetmakelaars, wat neerkomt op acht dagen. “Daarom loont het om voor een full service makelaar te kiezen in plaats van een internetmakelaar”, adviseert Konijn.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring