Wat doet een aankoopmakelaar?

"Wat doet een aankoopmakelaar precies voor U?"

In gesprek met huizenzoekers krijgen we geregeld de vraag: ‘’Wat doet een aankoopmakelaar precies voor u?’’ Vaak wendde men zich wel tot een verkoopmakelaar om een huis te verkopen, maar niet tot een aankoopmakelaar bij het zoeken naar een woning. Door de huidige woningmarkt in Eindhoven zien we die trend echter veranderen, daarom leggen we graag uit wat een aankoopmakelaar doet en wanneer u een aankoopmakelaar in de arm neemt.

Dit doet onze aankoopmakelaar voor u

Een aankoopmakelaar helpt bij het zoeken naar uw droomhuis, maar daar houdt de dienstverlening uiteraard niet bij op. De aankoopmakelaar doet nog veel meer, waaronder:

 • Samen uw wensen doornemen en uw financiële mogelijkheden bekijken;
 • Zoeken naar geschikte woningen die op uw wensen en eisen aansluiten;
 • Gezamenlijk de bezichtigingen doen en scherp letten op de bouwkundige staat om een waardebepaling op te stellen;
 • De voor- en nadelen van elke woning met u bespreken en een eerlijk en transparant advies uitbrengen;
 • Prijsonderhandelingen doen om te zorgen voor de scherpst mogelijke aankoopprijs;
 • De juridische documenten afhandelen, zoals het controleren van de koopakte.

Naast deze diensten kan een aankoopmakelaar nog veel meer voor u betekenen. Vergeet niet om ook vragen aan de aankoopmakelaar te stellen die u belangrijk voor u zijn, bijvoorbeeld:

 • Wat is het bestemmingsplan van het gebied waar ik het huis wil kopen?
 • Sluit de wijk aan bij mijn gezin en woonsituatie?
 • Is verbouw of uitbouw van de woning mogelijk?
 • Zijn belangrijke voorzieningen, zoals een basisschool, dichtbij?

Daarnaast heeft een goede aankoopmakelaar ook veel kennis van de lokale woningmarkt, waarin hij veel contacten heeft opgebouwd. Dat geeft u als huizenzoeker meer kans om als eerste op de hoogte te zijn van nieuw woningaanbod.

aankoopmakelaar eindhoven hypodomus makelaars pascal

De voordelen van een aankoopmakelaar

Kies ook voor een aankoopmakelaar wanneer u van onderstaande voordelen wilt profiteren:

 • Een aankoopmakelaar is niet persoonlijk betrokken bij de koop, waardoor de onderhandelingen zakelijk blijven en u als klant zo goed mogelijk begeleid wordt;
 • Een aankoopmakelaar heeft veel kennis van de lokale woningmarkt en ervaring met prijsonderhandelingen;
 • Een aankoopmakelaar geeft u meer rust als huizenzoeker en potentieel koper tijdens het aankoopproces;
 • Een aankoopmakelaar werkt volledig in het belang van de koper en stelt uw belangen voorop.

Wel of geen huis kopen via een makelaar?

Zelf op zoek naar een koophuis of een huis kopen via de makelaar? Door de krappe woningmarkt en de hevige concurrentie onder huizenzoekers blijkt een aankoopmakelaar steeds populairder. Onze opdrachtgevers geven aan dat de investering in een aankoopmakelaar zichzelf uiteindelijk zal terugverdienen. De makelaar is namelijk getraind in het onderhandelen. Daarnaast ontzorgt een aankoopmakelaar tijdens het gehele aankoopproces. Het is dus niet alleen financieel aantrekkelijk, maar het geeft ook meer rust tijdens het kopen van uw huis.

Wat de aankoopmakelaar doet nadat uw droomhuis gevonden is

Wanneer uw droomhuis gevonden is zal de aankoopmakelaar het huis en de locatie nogmaals controleren, zodat u niet voor onvoorziene verrassingen komt te staan. Hierbij moet u denken aan het natrekken van de bouwtechnische staat, het bestemmingsplan en de waardebepaling van de woning.

Als blijkt dat alles in orde is wordt het openingsbod uitgebracht. Dit proces zal de aankoopmakelaar volledig uit handen nemen. Slimme prijsonderhandelingen van een ervaren makelaar besparen u namelijk veel geld, waardoor de investering zichzelf terug zal verdienen.

Wanneer het bod geaccepteerd wordt door de verkopers zal de koopovereenkomst opgesteld worden. Dit wordt doorgaans gedaan door de verkoopmakelaar van de verkopende partij, maar kan eventueel ook gedaan worden door uw aankoopmakelaar. Vervolgens controleert de aankoopmakelaar alle belangrijke zaken uit de koopovereenkomst, zoals de opleverdatum, de koopsom, de ontbindende voorwaarden en de lijst met spullen die de verkoper in het huis achterlaat. Als na controle blijkt dat de koopovereenkomst in orde is, zullen de verkoper en u de overeenkomst ondertekenen.

Na ondertekening krijgen u en de verkopende partij een kopie van de overeenkomst. De originele overeenkomst gaat naar de notaris, waar ook de officiële leveringsakte en de hypotheekakte opgesteld worden. Bij de eindinspectie van de woning zal de aankoopmakelaar aanwezig zijn, om eventuele gebreken bloot te leggen.

Verder lezen

Meer informatie over het (ver)kopen van een huis en wat een aankoopmakelaar doet, vindt u op onderstaande pagina’s:

Vrijblijvend eerste gesprek aanvragen

Neem eenmalig kosteloos een aankoopmakelaar van Hypodomus Eindhoven mee voor een aankoopbezichtiging en maak kennis met de werkwijze. Vraag geheel vrijblijvend een eerste gesprek aan met onze aankoopmakelaar door onderstaand contactformulier in te vullen of bel naar 040 820 0020.

Blogs

mogen wij uw makelaar zijn?

Vul dan het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.